Čokoládu zná snad každý, jedná se o pochoutku ze semen kakaovníku. Ten roste v oblastech Ameriky, Karibiku, v Indonésii a Africe. Kakaové boby se po sklizni zpracovávají, kvasí se, poté se praží a z nich vzniká také výborná pochoutka – čokoláda.
Čokoláda se vyrábí už dlouhodobě stejně. Kakaové boby se opraží, vyčistí a vytřídí, podrtí, zbaví se slupek a máme hotovou základní surovinu pro výrobu kakaa! Proč si tuto pochoutku dopřát? Čokoláda má především stimulační účinky, stimuluje sexuální touhy a obecně zvyšuje chuť do života. Dnes bereme čokoládu jako pochoutku ale má i velký přínos pro naše zdraví. Kvalitní čokoláda je velkým zdrojem přírodních rostlinných antioxidačních látek. Jedná se o takzvané flavonoidy, které jsou velice hořké – pokud jste jedli 99% čokoládu, pak si to umíte představit. Flavonoidy jsou právě ten důvod, proč je čokoláda s vysokým procentem kakaa opravdu zdravá, čím více % čokolády, tím kvalitnější a zdravější.
Také tyto čokolády, které jsou opravdu kvalitní, mají malý obsah cukru a jiných nevhodných látek. A tím pádem se nemusíte bát si ji dopřát i během diety. Navíc hořká čokoláda vám poskytne dostatek chuťové stimulace a bude vám jí stačit mnohem méně než hodně sladké mléčné čokolády.
Věděli jste, že čokoláda je velkým zdrojem kofeinu? Můžeme si na ni vytvořit dokonce i závislost! Čokoláda stimuluje některé oblasti v mozku, které se aktivují po příjmu drog, vytváří pocity radosti, vyplavují se endorfiny. Čokoláda také obsahuje serotonin, který je důležitý neurotransmiter a často jej mají ženy nedostatek. A to zejména několik dnů před začátkem menstruace. Už víte, proč při PMS musíte jíst tuny čokolády.
Jak poznáte kvalitní čokoládu? Prostě si musíte přečíst složení čokolády, které je uvedené na obale. Koukejte se především na podíl kakaového másla a kakaa. Čím větší podíl, tím lépe. Koukejte také na přidaný cukr a další přídavné látky, které se často do čokolád přidávají, především v případě, že držíte dietu.
Multipurpose Blog Theme By BuyWPTemplate